Hyresrätt

Vi är glada att du är hyresgäst hos oss. Trivseln har stor betydelse och det är vår förhoppning att du uppskattar ditt boende. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas att vi kan hjälpas åt i detta arbete.

Här hittar du information för dig som är hyresgäst i en av våra fastigheter.

Ett boende i hyresrätt har många fördelar. För att samvaron med grannar och det egna boendet ska fungera finns både bestämmelser och trivselregler. Om du vill läsa mer om detta, klicka här.

 

Byte/andra hand

Om du bor i en hyresrätt har du rätt att hyra ut din lägenhet i andrahand om du till exempel ska jobba eller studera på annan ort. Uthyrningen måste bli godkänd av din hyresvärd och medges längst 1 år i taget. För att ladda ner blanketten för andrahandsuthyrning och få reda på mer om vad som gäller hos just din hyresvärd loggar du in på Mina Sidor.

Har du allmänna frågor kring vad du ska tänka på och hur du ska gå tillväga, vilka skäl som är giltiga m.m. kan du läsa mer om detta hos hyresgästföreningen.

Du som hyresgäst har rätt att ansöka om att byta din lägenhet. För att hyresvärden ska kunna medge ett byte måste ett antal krav uppfyllas av dig som hyresgäst och den nya tilltänkta hyresgästen. Läs mer om lägenhetsbyten här.

Sedan 2019 är otillåten ersättning vid lägenhetsbyten belagd med fängelsestraff. Om det finns skäl för hyresvärden att misstänka att bytet inte är korrekt har denne rätt att neka utan motivering. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

 

In/utflytt

För att boka kontraktsskrivning skickar du ett mail till info@ah.se. Har ni genomfört ett byte ska både du som är ny hyresgäst och den avflyttande hyresgästen vara närvarande vid kontraktsskrivningen. Detta kan ske först efter att alla besiktningar i byteskedjan blivit godkända.

Uppsägningstiden är 3 kalendermånader och ska ske skriftligen till oss på info@ah.se. Vi skickar alltid ett svar med bekräftelse på uppsägningen, säkerställ att du fått detta så du vet att vi mottagit din uppsägning.

Kontakta oss ca 1 månad innan din avflyttning för att boka in en besiktning. Du måste själv närvara på besiktningen och vid besiktningstillfället ska lägenheten vara tömd och städad. Om lägenheten är utsatt för onormalt slitage kan du bli skyldig att betala återställningskostnaderna. Se till att du eller den du anlitar för flyttstädning följer alla steg som ska uppfyllas för att en besiktning ska kunna bli godkänd, en bra checklista hittar du här.

Glöm inte att säga upp elabonnemang, bredband och övriga avtal som är kopplade till lägenheten.

Felanmälan/ service

Är något trasigt eller inte fungerar som det ska? Logga in på Mina Sidor för att registrera ditt ärende. Alla ärenden som gäller störande grannar skickas också in på samma sätt som en felanmälan. Du kan läsa mer om störningar i bostaden här.

Alin & Hedenlund

Jungfrugatan 55
114 84 Stockholm

Box 5412 
Org. 556039-0410

Kontakta oss

08-534 891 00
info@ah.se